Cold Hawaii satser på matchmaking
Biler fulde af turister kører i sommermånederne dagen lang ned ad Ørhagevej mod vandet ved Klitmøller. De kommer, når bølgerne og vinden er bedst, og de tager hjem, når både vind og vand er faldet til ro.
Men hvad hvis man kan holde på dem i længere tid? For eksempel ved at give turisterne mulighed for at arbejde fra Klitmøller. Så kan de bruge dårlige surfdage på at arbejde og springe ud på surfboards, når bølgerne er perfekte. Så i stedet for at turisterne kommer en weekend, bliver de måske i fire dage. Eller i stedet for at være på ferie i Klitmøller i to uger, er de måske i området i tre uger.
Det er tankegangen bag de såkaldte ”coworking spaces” i Klitmøller, som, Rasmus Johnsen, der er arkitekten bag masterplanen fra 2007, mener, skal være Cold Hawaiis fokus i forhold til den fremtidige udvikling af brandet.
Han sidder selv i et coworking space, eller kontorfællesskab. Men det han sidder i, og det, han håber, kan tage Cold Hawaii til nye højder skiller sig ud. Her er et samarbejde mellem de faste medarbejdere, der sidder der året rundt, og de turister, der især kommer forbi i sommermånederne være i fokus.
Matchmakende betabeboere
Rasmus Johnsen kalder det en ”matchmakingzone”.
- Tusindvis af biler med kløgtige folk kører ned ad Ørhagevej henover sommeren. De har spændende jobs i spændende virksomheder fra både Danmark og Nordtyskland. Lige nu er der ingen forbindelse til dem - udover surfingen. Det vil jeg ændre.
- Jeg vil skabe et sted, hvor hjernerne mødes. Hvor både de fastboende og de gennemrejsende kan komme ind i hovederne på hinanden, siger han.
For at matchmakingzonen kan køre rundt og blive en succes, kræver det, at der kommer mange kreative hoveder på besøg til Klitmøller. Det foregår allerede nu i form af de surfinteresserede turister. Rasmus Johnsen kalder dem betabeboere, fordi det typisk er de samme, der kommer igen gang på gang. Cold Hawaiis bølger trækker i dem.
- Vi får et flow af turister, der har en passion for surfing. De har alle et fleksibelt job, fordi de i forvejen skal være klar til at gribe bølgen. Det skal vi udnytte med de rette ressourcer, så vi kan trække endnu flere turister, siger han.
Udenlandsk inspiration
Inspirationen bag forestillingen om, at coworking spaces kan fungere i Klitmøller, stammer fra udlandet.
I Europa er kontorfællesskaber nemlig boomet. Internettet har gjort det muligt at arbejde fra alle verdenshjørner, og siden krisen har flere skulle drive en selvstændig forretning, fordi de mistede deres arbejde.
Cornwall i det sydlige England er et af de steder, hvor coworking spaces er vokset frem.
- Det er et lavt befolket område, hvor den traditionelle industri er udfaset. Der var det, man kalder ”brain drain”, hvor de højtuddannede forsvandt, siger Mare Louise Klitgaard, cand.mag ved Københavns Universitet og projektleder på Matchmakingzonen.
Flere beboere i det frodige turistområde gik dog sammen og dannede coworking spaces, der havde fokus på internetforbindelse, så man kunne arbejde derfra. Dog ikke med det matchmaking-samarbejde.
På Gran Canaria er coworking-projektet ”The Surf Office” også vundet frem. Det henvender sig til de turister, der kommer for at nyde solskinsvejret og surfmulighederne.
- Men der er ikke sammenhæng mellem lokale og turister. Det er udelukkende turister, der benytter det, og det er ikke vores tanke, siger Rasmus Johnsen.
Ingen ny bosætningsstrategi
Et tredje sted som har slået sig op på er den portugisiske by Obidos nord for Lissabon. Her tænker man meget i at få flere tilflyttere. Det er heller ikke Johnsens tankegang.
Udgangspunktet er nemlig ikke en ny bosætningsstrategi. Det er noget, der starter meget tidligere.
- Jeg er interesseret i folk, der tager hjem igen og kommer tilbage med ny inspiration.
Det handler om, at vi skal få værdi fra turisterne og ikke kun dem, der faktisk flytter hertil, siger han.
Han vil dog ikke beklage sig, hvis nogle vælger at slå sig ned. Så længe der stadig er plads til turister udefra i matchmakingzonen.
- Matchmakingen med flowet er dét, det handler om, så markedet udvider sig, og man ikke gror fast, siger han.