Cold Hawaii

Som et af de få landsbysamfund har Klitmøller i Thy ikke oplevet en affolkning gennem de seneste år.

De 800 indbyggere lever i høj grad af og på havet, men fiskebåde, kroge og garn er blevet suppleret med våddragter, sejl og surfbræt.

Efter i hundreder af år at have været et fiskersamfund, kom surferne i 80'erne, og efter årtier med uorganiseret surf, og konflikter mellem surfere og fiskere, blev der i 2007 udarbejdet en såkaldt masterplan for området, der skulle ”bygge det Kolde Hawaii”.

De gamle fiskere kommer stadig på stranden og lystfiskeriforeningen har det godt, og med tiden har selv de lært at holde af surferne.

Skulle man være i tvivl, så er det stadig hårdt arbejde. Cold Hawaiis succes er ikke kommet ud af det blå, og det kræver en gedigen ildsjæleindsats for at undgå stilstand. Samtidig truer udvidelsen af Hanstholm Havn nogle af Nordeuropas allerbedste surf-områder.

NORDJYSKE fortæller gennem artikelserien "Cold Hawaii" historien om det gamle fiskersamfunds genfødsel som et paradis for surferdrenge og -piger.

Kapitel 1: Kampen om bølger

I Klitmøller var de gode fiskeforhold kilden til byens primære erhverv igennem hundreder af år, men det sluttede i 1967, da fiskeriet flyttede til den nye havn i Hanstholm.

Byen var i problemer. Med et slag var den forvandlet, og tilbage stod den uden nogen oplagt efterfølger til fiskeriet. Bedre blev det ikke, da flokke af larmende surfere opdagede stedet i slutningen af 70’erne.

Læs mere »

Kapitel 2: Forankring

Cold Hawaii er ikke blevet en succes ved et tilfælde. Efter årtiers konflikter med surferne, blev der i 2007 lagt en plan for, hvordan surfing kunne udvikles i området, og hvordan området kunne udvikles af surfing.

Syv år efter at planen blev præsenteret, er hovedpunkterne gennem hårdt arbejde blevet integreret i lokalsamfundet - og den har sat sine tydelig aftryk på området

Læs mere »

Kapitel 3: Surfturisme

I Klitmøller bor 822 indbyggere året rundt. Når bølgerne puster sig op, og sommermånederne nærmer sig, bliver det antal dog mangedoblet.

Gæster kommer på besøg for at opleve nordeuropas bedste surfområde, og i kystlandsbyen forvandles til et surfmekka.

Læs mere »

Kapitel 4: Genfødsel

Genfødslen startede i Klitmøller, og byen er i løbet af et årti blevet en succesfuld landsby på en kyststrækning med stilstand. Byen har udviklet sig til noget nyt, og transformationen har smittet af på hele området.

Men hvad kan andre landsbysamfund gøre, for at opnå samme genfødsel?

Læs mere »