Udfordringer ved havet
Umiddelbart øst for den nuværende Hanstholm Havn ligger tre af Cold Hawaiis perler.
Det ser ikke ud af meget, og vejen dertil er ikke ligefrem åbenlys.
Men spørger man surferne, er de tre surf-spots ”Fakir”, ”Fish Factory” og ”Middles” nogle af de vigtigste spots på hele vestkysten.
Middles skulle efter sigende være det bedste i hele Nordeuropa.
Men med den planlagte udvidelse af Hanstholm Havn vil det gå ud over disse spots.
”Fakir” og ”Fish Factory” vil forsvinde helt, mens ”Middles” vil blive påvirket af havnen.
- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke betyder noget for Cold Hawaii. For det gør det. Over 50 procent af alle wind- og kitesurfing-dage foregår ved Middles. Så det siger sig selv, at det har stor værdi. Det betyder også, at det vil være forbundet med tab for Cold Hawaii, hvis det forsvinder eller forringes, siger Rasmus Johnsen, der er iværksætter, surfer og en af de centrale personer bag konceptet Cold Hawaii.
Dobbelt løsning
Som talsmand for den lokale Surfklub NASA i denne sag opfordrer han til, at man gør en ekstraordinær indsats for at forsøge at lave en løsning, som både tilgodeser en udvidelse af havnen og bevarer så meget som overhovedet muligt af de gode surf-spots.
- Jeg kender ingen - og dermed heller ingen surfere - med indsigt i området, som ikke anerkender, at udviklingen af Hanstholm Havn er utrolig vigtig. Det, vi gør opmærksom på, er, at surf-forholdene ved Hanstholm er så unikke, at man bør overveje det meget grundigt, inden man laver indgreb, der forringer forholdene. Planen er, som den er, og vi ved fra de undersøgelser, der er lavet, at det får en negativ effekt på surfing i området. Spørgsmålet er derfor, om man kan “tweake” anlægget på en måde, som bevarer eller - hvem ved - måske ovenikøbet forbedrer forholdene for surferne, uden at det går ud over de ønsker, havnen har. Det ville da kun gøre projektet endnu smukkere, siger Rasmus Johnsen.
Dialog
Men han insisterer på, at der skal være en dialog.
- Det handler altså om, at man skal undersøge tingene og finde ud af, om der kan gøres noget for at kompensere for det, der forsvinder eller forringes. Vi har en fælles interesse i at få det absolut bedste ud af det gode, vi har i kommunen. Til det hører både havnen og Cold Hawaii. Det er også grunden til, at vi ikke skal grave grøfter eller råbe op. Vi skal tale sammen og lytte til hinanden - jeg mener faktisk, vi har pligt til det. Det jo en fælles fremtid, hvor vi både skal leve af havnen og oplevelsesøkonomi, det handler om, siger Rasmus Johnsen.
Derfor mener han, at udviklingen af området i højere grad bør handle om at skabe en synergi mellem havnen og de ting - f.eks. turisme - Cold Hawaii fører med sig.
- De spots, der ligger ved Hanstholm, er noget, som folk rejser meget langt efter. De allerbedste i verden kommer her, og det vil de jo ikke gøre i samme grad, hvis Hanstholm forstået som en del af Cold Hawaii forsvinder eller forringes. Derfor ville det jo også være ærgerligt, hvis vi alene ved at have talt sammen og tænkt os lidt bedre om, kunne have have skabt en både-og-løsning, siger Rasmus Johnsen.
Havnen har førsteprioritet
Borgmesteren i Thisted Kommune, Lene Kjelgaard Jensen, sidder også som næstformand i bestyrelsen for Hanstholm Havn. Hun mener, at dialogen med surferne har været god.
- Der er rigtigt, at der er nogle surf-spots, der ligger lige op ad den nye havn. Vi har haft en fin dialog med surferne undervejs, og det er også skrevet ind i lokalplanen, at man skal se på, hvad man kan gøre for at kompensere. Så vi har det også med i baghovedet, når vi planlægger sådan en opgave, siger Lene Kjelgaard Jensen.
Selvom hun foretrækker en løsning, der tilgodeser begge parter, har havnen i sidste ende førsteprioritet.
- Som kommune og med tanke på et skattegrundlag skal der findes plads til en erhvervsudvidelse som den i Hanstholm Havn. Når man tager en beslutning, vil der også være en konsekvens. Men vi vil gøre, hvad vi kan, for at finde en passende løsning, siger Lene Kjelgaard Jensen.
Udsigten over Hanstholm Havn med nogle af Europas bedste surfspots på højre side
Udfordringer inland
De folk, der kommer til Cold Hawaii for at surfe, er i højere og højere grad turister.
De er ikke som tidligere kun surfbumser.
Til gengæld er det ofte folk med familie og gode indtægter, der er indstillet på at bruge penge, mens de er i området.
Men det, der tiltrækker dem, er stadig surfing.
Og når hele familien skal med, er det ikke kun de store bølger ved Vesterhavet, der gør området attraktivt for surfere. Den østlige ende af Vandet Sø, der ligger 5 kilometer fra Klitmøller, har i mange år været et populært sted for vindsurfere og begyndere. Men en konflikt mellem surferne og lodsejerne i området, der er støttet af Danmarks Naturfredningsforening, betyder, at surfing af flere omgange har været forbudt på søen.
I år må der imidlertid gerne surfes på søen, mens Fredningsnævnet i Nordjylland behandler sagen om eventuel fredning af søen, der forbyder surfing på søen.
Sagen har kørt de sidste godt 10 år.
Ifølge Rasmus Fejerskov, der driver surfshop og -skole i Klitmøller, dækker Vandet Sø et behov hos surferne, som man ikke kan finde andre steder i området.
- Vandet Sø er et vigtigt sted, da det er en stor bonus for de familier, der tager på ferie i området, at man kan tage på søen og surfe. Vandet sø er helt unik, fordi der ikke er saltvand, og der er sandbund. Det er trygt og smukt, siger han.
Det er netop de rolige forhold ved søen, der rammer en anden type surfere end dem, der gerne vil på Vesterhavet, der gør det vigtigt at beholde Vandet Sø som surf-område. Rasmus Fejerskov har derfor også brugt Vandet Sø i forbindelse med sin surf-skole.
- Man brander Cold Hawaii som et vandsportsområde, men hvis ikke vi kan tilbyde noget til vindsurferne, så kan det ikke køre. Det er frustrerende. Det fjerner det segment af uprøvede og familiefædre, som ikke vil på Vesterhavet, fordi det ikke er så brugervenligt. Så her er Vandet Sø en vigtig brik, siger han.
Rasmus Fejerskov tror, at det på sigt vil gøre, at nogle turister dropper turen til Thy og Cold Hawaii.
- Søen er så vigtig, fordi mange af dem, der gerne vil bruge den, er de familier som samtidig lejer et dyrt sommerhus og bruger en masse penge, mens de er her. Hvis de ikke kan surfe der, så kommer de nok ikke igen. Kunsten er at gøre Cold Hawaii mangfoldig, så det ikke kun bliver forbundet med et surf-spot ved Vesterhavet, men med hele området. Brandværdien er meget vigtig, siger han.
Tobenet løsning
Borgmester i Thisted Kommune, Lene Kjelgaard Jensen, er enig i, at Cold Hawaii er et brand, der betyder meget for en udkantskommune som Thisted Kommune.
- Det er et utroligt spændende projekt for en kommune som vores. Det er en god platform til at fortælle, at vi har en så enestående kystlinje, som vi har. Så vi får en stor branding-værdi for pengene ved at støtte blandt andet afholdelsen af World Cup i Klitmøller, siger Lene Kjelgaard Jensen.
Fredningsnævnet i Nordjylland kom i november 2013 frem til, at der kan surfes på en del af Vandet Sø, mens resten af søen fredes og skal holdes fri for bræt og sejl.
Surferne var ikke tilfredse med det tildelte område, mens Naturfredningsforeningen fortsat vil have hele søen fredet.
Begge parter har derfor anket sagen, der altså nu igen er til bedømmelse.
Da afgørelsen i november kom, var der et bredt flertal i byrådet for at tillade surfing efter Fredningsnævnets anvisninger.
Det, tror Lene Kjelgaard Jensen også, vil være tilfældet, hvis man igen ikke vælger at frede hele Vandet Sø.
- Det kan jeg ikke forestille mig, har ændret sig. Hvis man kan finde en løsning, der går på to ben, vil det jo være det bedste. Men det kræver også, at man passer på naturen derude. Her handler det også om at have nogle ordentlige faciliteter, siger hun.
Rasmus Fejerskov er enig i, at det er afgørende med ordentlige faciliteter. Han mener, at manglen på ordentlige forhold er årsag til, at man overhovedet er uenige om der må surfes på søen.
- Søen var før i tiden meget brugt, og der blev bygget parkeringsplads. Men fordi der ikke var ordentlige toiletforhold, var surferne nødt til at forrette deres nødtørft i naturen ved søen, og det blev landmændene trætte af, siger han.
Vandet Sø er et eftertragtet sted for surfere og andre naturentusiaster. Derfor har søen været omdrejningspunkt for en strid, der har stået på i 10 år.